-Nietsnutten, lapzwansen en lamzakken-

Het is een veel gehoord motto onder de dwarslaesies: wij zijn wel dwars, maar niet laesie. Dus verwar ons niet met een gemiddelde nietsnut, lapzwans of lamzak, die behoren tot een totaal andere categorie.

Niet kunnen bewegen is geheel iets anders dan lapzwansen. Een lapzwans zit, of ligt voornamelijk, stil. Dat lijkt misschien een overeenkomst met iemand die stil zit in een rolstoel. Maar dat je stil zit in een rolstoel wil niet zeggen dat je niets doet, want het zal je misschien verbazen, een rolstoel is om te rollen en kan dus ook vooruit! Dus dan is stilzitten niet het juiste woord. Als een valide persoon aan het lapzwansen is op de bank, komt die persoon niet vooruit. Zelfs als de bank wieltjes zou hebben had hij of zij de puf niet om te duwen. En dat is maar goed ook, want probeer maar eens de deur uit en in een taxi te komen met je loungehoek-driezitter. Dat kost je een paar kozijnen!

En lamzakken? Die zijn pas echt lui. Net als de lapzwansen kunnen ze alles, maar willen ze niks en doen ze niks. Dan tenslotte de nietsnutten: die zijn nergens goed voor en klagen vooral dat ze niets nutten. Al deze mensen zijn niet dwars maar wel lui. Het is dus appels met peren vergelijken, sterker nog: bananen met druiven, want appels en peren verschillen niet zo veel. De mensen met een dwarslaesie die ik ken zijn actief, creatief, sportief en vaak ook nog lief.

Dat zij verlamd zijn wil niet zeggen dat ze niks willen en niks doen.

Dus onderschat ons niet, een verlamde is nog geen lamzak of lapzwans en bepaalde dingen niet kunnen is iets anders dan nietsnutten. Mag dat even duidelijk zijn.

 


Reactie schrijven

Commentaren: 0